Van geldtransport tot waardelogistiek

Dit artikel is eerder verschenen in Apropos Zaken van juni/juli 2001.

Miljoenen Nederlanders hebben dagelijks te maken met producten die door de handen van Geldnet zijn gegaan. Denk hierbij aan geld, postzegels, telefoonkaarten, strippenkaarten en paspoorten. Geldnet B.V. is in tien jaar uitgegroeid van een pure geldtransporteur tot een allround logistieke dienstverlener in alles wat van waarde is.

"Geldnet is marktleider op het gebied van logistieke dienstverlening van goederen met een hoge waarde en de daarmee samenhangende informatievoorziening", zegt de heer R.A.M. Huijgens, General Manager van de Business Unit Transport van Geldnet B.V. "Daarbij staat de veiligheid van zowel de eigen medewerkers als de medewerkers van onze relaties altijd voorop."

In 1982 werden de waardetransporten in Nederland uitgevoerd door onder andere Nederlands Waardetransport, een onderdeel van de Nederlandse Veiligheidsdienst, en Securicor Nederland. In 1987 fuseerden deze twee bedrijven onder de naam Geldtransport Nederland. Drie jaar later fuseerde dit bedrijf op zijn beurt weer met de afdeling Waardetransport van de PTT. Zo ontstond Geldnet. Nu, meer dan tien jaar later, heeft Geldnet meer dan 50% van de Nederlandse waardetransportmarkt in handen. Geldnet heeft zeven vestigingen door het gehele land: Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Duiven, Eindhoven, Nieuwegein, Haarlem, Hoogeveen en de hoofdvestiging in Maarssen. Geldnet is voor de helft eigendom van TNT Postgroep. De andere eigenaren zijn het Deense bedrijf Group4Falck - waar ook de Nederlandse Veiligheidsdienst onder valt - en het Britse bedrijf Securicor International.

Voor het publiek is de Business Unit Transport een van de meest in het oog springende bedrijfsonderdelen, dankzij de uitgebreide vloot met speciaal uitgeruste voertuigen voor waardetransport. Met zwaar bepantserde transportauto's worden geld en andere waardevolle zaken vervoerd en worden geldautomaten geserviced die niet vast aan bankgebouwen zijn geplaatst. Hierin vervult Geldnets zusterorganisatie Safe Express B.V. een unieke rol. Safe Express komt voort uit het NS-onderdeel Waardetransport en verzorgt geld- en waardetransport in niet-bepantserde transportauto's die door één persoon worden bemand. Zo worden onder andere NS-kaartverkoopautomaten, parkeermeters en telefooncellen onderhouden en geserviced. De veiligheid van de bestuurder en het transport worden gegarandeerd door een voortdurend contact met de centrale, een plaatsbepalingssysteem, een centrale afsluitmogelijkheid van brandstoftoevoer en een transportkoffer die bij onjuist gebruik de inhoud onbruikbaar maakt. "Deze dienstverlening wordt tegen een zeer scherpe prijs aangeboden. Safe Express verzorgt inmiddels voor verschillende gemeenten de servicing van parkeerautomaten, inclusief een rapportage per automaat. Dit concept is ideaal voor kleine bedrijven die relatief kleine hoeveelheden geld hebben af te voeren", aldus de heer Huijgens.

De invoering van de euro op 1 januari 2002 is een van de grootste logistieke uitdagingen ooit. Nu al rijdt Geldnet wekelijks euromunten naar het opslagcentrum in Lelystad. De klantgerichte betrokkenheid van Geldnet bij deze operatie wordt onderstreept door de congressen die Geldnet voor zijn klanten organiseert om hen te helpen bij de voorbereiding op de invoering van de euro. Geldnet hoopt overigens in de toekomst over de gehele linie zijn klanten nog beter van dienst te kunnen zijn via een eigen interactieve website.

Bij de Business Unit Geldverwerking staan het tellen, sorteren en opslaan van geld centraal. Dit bedrijfsonderdeel heeft eind vorig jaar een belangrijke impuls gekregen door de overname van de vier geldtelcentrales van Albert Heijn. De 250 betrokken medewerkers zijn in dienst getreden van Geldnet, zodat het bedrijf nu in totaal zo'n 1000 personeelsleden heeft. Op de banken na is Geldnet nu de grootste geldverwerker van Nederland.

In 1999 kon Geldnet de afdeling Waardenlogistiek van PTT Post overnemen. Hieruit is de Business Unit Warehousing ontstaan. "Warehousing houdt zich niet bezig met de opslag en distributie van geld, maar van zaken", zegt mevrouw U. Rosenberg, marketingmedewerker van Geldnet. "Het gaat om makkelijk hanteerbare, niet-volumineuze zaken die een hoge waarde vertegenwoordigen, zoals postzegels, accijnszegels, telefoonkaarten, pasmunten en creditcards. Geldnet Warehousing heeft een enorme groeipotentie, want we gaan ons nu ook richten op dienstverlening aan e-commercebedrijven." Het idee achter e-commerce is dat bedrijven grenzeloos kunnen ondernemen, zonder dat daar dure winkelpanden voor nodig zijn. Een probleem is dan vaak de distributie van de artikelen naar de klanten. Geldnet richt zich op kleinere artikelen van waarde zoals sieraden, horloges, camera's, mobiele telefoons e.d. Geldnet kan het gehele traject van distributie, orderpicking, verzendklaar maken, facturering, incassering en debiteurenbewaking voor zijn rekening nemen. Geldnet speelt met dit brede totaalpakket slagvaardig in op de behoeften die leven bij e-commercebedrijven.

Nederlands

Nederlands

English

English

Esperanto

Esperanto